Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race: Top bijna bereikt in ‘De Mount Everest van het zeilen’

De Volvo Ocean Race is de ultieme mix van wereldklasse sport, avontuur, glamour op de wal en drama op het water. Na negen maanden van spannende strijd om de winst, bereiden de zes internationale teams (Groupama Sailing Team, Abu Dhabi Ocean Racing, Puma Ocean Racing powered by Berg, Camper with Emirates Team New Zealand, Team Telefónica en Team Sanya) zich voor op de laatste etappe.

De achtste etappe van Lissabon tot Lorient was een korte, maar allerminst gemakkelijke. Vanuit de rustige Azoren belandden de teams in een stormachtig lagedrukgebied in de Atlantische Oceaan, met veel drama en beschadigde jachten als gevolg. Telefónica kwam als eerste in de problemen, toen op 14 juni het stuurboordroer brak in windsnelheden van 25 knopen. Het leidde tot een verlies van 11 zeemijl, waardoor de Spanjaarden van eerste naar vierde plaats zakten. Binnen enkele uren heroverden ze de leidende positie, maar na het breken van hun reserveroer was de kans op winnen uitgesloten.
Ook Groupama kwam in de problemen. Slechts 48 uur voor de finish moesten ze hun zeilen bijstellen vanwege sterke wind, waarna het hoofdzeil vast kwam te zitten. Het leidde tot heroïsche taferelen, waarbij voordekker Brad Marsh tot drie keer de mast inklom bij windsnelheden van meer dan 20 knopen en een ruwe zee. Uiteindelijk kwam Goupama heelhuids en als eerste aan in thuishaven Lorient, waarmee ze haar positie in de algemene ranglijst flink verstevigde. Binnen drie uur volgde CAMPER op de tweede plaats, gevolgd door PUMA. Abu Dhabi werd vierde.

Naar de top
De teams vertrekken op 1 juli voor hun laatste tocht. Met slechts een laatste korte etappe (van Frankrijk naar Galway) en twee in-port races te gaan, heeft Groupama de meeste kans op de definitieve overwinning. Met 219 punten heeft Groupama een voorsprong van 23 punten op PUMA Ocean Racing. Vijf punten daarna volgen CAMPER en Telefónica, met Abu Dhabi Ocean Racing (122 punten) op een vijfde plaats. Met 39 punten sluit Team Sanya de ranglijst op een achterstand.
De Volvo Ocean Race bestaat uit negen etappes en beslaat in totaal 39.000 zeemijlen. Eerst vertrokken de teams in hun Volvo Open 70-jachten vanuit Alicante richting Kaapstad. Daarna volgden tussenstops in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten), Sanya (China), Auckland (Nieuw-Zeeland), Itajaí (Brazilië), Miami (Verenigde Staten), Lissabon (Portugal) en Lorient (Frankrijk). Op 3 juli 2012 zullen de deelnemers de definitieve finish bereiken in het Ierse Galway. Nabij alle havens die de Volvo Ocean Race aandoet, worden tevens spannende ‘In Port races' gevaren.

Ontberingen

Elk team heeft een professionele crew van 11 bemanningsleden. De race vergt het uiterste, zeker tijdens de lange etappes van meer dan twintig dagen. Ieder team heeft twee zeilers met een medische opleiding, een zeilmaker, een ingenieur en een speciaal bemanningslid voor de media. Tijdens de race ervaart de bemanning leven in het extreme. Zo wordt er aan boord geen vers voedsel meegenomen, alleen vriesdroog. Zeilers hebben te maken met temperatuurschommelingen van -5 tot 40 graden Celsius. En wat te denken van de kleding? Je hebt geen uitbreide garderobe tot je beschikking. De race is de ultieme mix van wereldklasse sport, avontuur, glamour op de wal en drama op het water.

>>>Bekijk de film op YouTube 
Meer informatie: http://www.volvooceanrace.com/