Buschauffeuse bij AMZ Borssele

Buschauffeuse

‘De mensen een fijne vakantie bezorgen is elke keer weer mijn uitdaging’

Ans Hubertse is ruim acht jaar als buschauffeuse in dienst bij AMZ Borssele. Een vak dat ze met de paplepel ingegoten heeft gekregen van haar vader die een lange carrière als lijndienstchauffeur heeft genoten. Ans begint te vertellen: “Heel soms bracht mijn vader de bus wel eens mee haar huis en dan wist ik niet hoe snel ik achter het stuur moest kruipen. Ik keek elke keer mijn ogen uit en vond het geweldig om als klein meisje dezelfde dingen te mogen doen als mijn vader.”

Met een zo vroeg ontluikende liefde voor het vak, was het nauwelijks een verrassing dat Ans ervoor koos om in de voetsporen van haar vader te treden. Sinds 1987 is ze actief als buschauffeuse. Een vrouw in een min of meer echte mannenwereld. Ans Hubertse: “Toen ik mijn carrière als buschauffeuse begon was dat wel nadrukkelijk het geval. De algemene gedachte was in die tijd echt ‘vrouwen horen achter het aanrecht en niet achter het stuur’. Dat is inmiddels allang niet meer zo, alleen in het buitenland word ik nog wel eens geconfronteerd met meewarige blikken.”

Juist in dat buitenland komt Ans Hubertse voor AMZ Borssele met haar Volvo 9700 vaak. Van begin april tot en met eind oktober kun je haar met regelmaat vinden in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. “De Volvo 9700 is een heerlijke touringcar, echt een geweldenaar. Ik heb als chauffeuse enorm veel ruimte, hij schakelt enorm soepel, je zweeft als het ware over de weg.” De Volvo 9700 beschikt over een brede instap. “Ideaal,” aldus Ans, “het merendeel van de vakantiegangers dat meerijdt is 65 jaar en ouder en tijdens die vakanties maken we veel excursies. De mensen moeten daarom nogal eens in- en uitstappen en dan is een dergelijke brede instap wel heel comfortabel. De touringcar biedt daarnaast plek aan 54 personen en heeft een theatervloer, zodat iedereen tijdens het rijden volop van het uitzicht, ook door de voorruit, kan genieten.”

Ans is tijdens de vakantie niet alleen de chauffeuse, maar ook de reisleidster. “Mijn uitdaging is steeds weer om de mensen een fijne vakantie te bezorgen, zodat ze met een tevreden gevoel naar huis keren. Het mag ze tijdens de vakantie aan niets ontbreken en als je dan heerlijk comfortabel kunt reizen, dan is een belangrijke randvoorwaarde al ingevuld. Met de Volvo 9700, waarmee ik nu sinds twee jaar voor AMZ rijd, is dat absoluut het geval.”

In de maanden november tot en maart wordt de Volvo 9700 vooral ingezet voor dagtochten naar bijvoorbeeld concerten en voetbalwedstrijden. “Dat is heel anders,” zegt Ans, “ik omschrijf het vaak ook als de periode waarin ik net iets vaker in mijn eigen bed lig. Daarnaast geniet ik dan zelf ook van mijn vakantie, ik ga niet met de bus, maar vlieg heerlijk naar Mexico, mijn favoriete vakantieland.”