Bushappening bij Volvo Truck Center Brussels

Volvo Truck Center Brussels
Foto links: Jasper Boon, rechts: David Leunens

Volvo Truck Center Brussels (VTC Brussels) onder leiding van Frank Kimpe, is een druk bezochte Volvo-werkplaats. De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in mensen en materiaal om een busservice van het hoogste niveau te kunnen bieden. Op woensdag 17 april organiseert VTC Brussels een bushappening met ontbijtbuffet voor al haar busklanten.

Ik heb een afspraak met Jasper Boon, Site Manager of vestigingsleider, verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen van deze werkplaats. Enthousiast komt hij op me toegestapt en ik ben meer dan blij dat hij ruimschoots de tijd neemt voor een zeer interessant gesprek. “In deze werkplaats zijn de jongste jaren ontzettend veel wijzigingen doorgevoerd. Er is heel veel tijd en energie gestoken in het efficiënter werken, het optimaliseren van de hele organisatie en in de opleiding van het personeel.” Jasper wenst bij deze te benadrukken dat de opleiding als ‘bus key technician’ een traject is van heel hoog niveau. Deze opleiding werpt duidelijk zijn vruchten af en garandeert een kwaliteit van service, ook voor de toekomst. Dat VTC Brussels op de goede weg is, wordt onderstreept door Didier De Kock van Open Tours in Groot-Bijgaarden. “Ik ben heel tevreden over de samenwerking met VTC Brussels. VTC is erg bereidwillig en stelt alles in het werk om ons zo snel mogelijk te helpen. De communicatie gaat vlot en ik ben zeer tevreden over de werking van de receptie en het magazijn."

David Leunens, bus key technician, werd aangesteld als verantwoordelijke werkplaats bus service waardoor VTC zijn dienstverlening beter kan afstemmen op de noden van de busklanten. David heeft reeds 25 jaar ervaring met busklanten en heeft deze ervaring ook echt van huis uit meegekregen. Daar het bij busvervoer gaat om transport van personen en hij te allen tijde wil vermijden dat de busklanten bij pech onderweg in de kou zouden staan, voelt hij zich persoonlijk erg verantwoordelijk om steeds een goede en snelle service te verzekeren. David heeft op zijn beurt enkele monteurs onder zijn hoede die gespecialiseerd zijn in buswerkzaamheden. Jasper Boon: “Je hebt enerzijds monteurs die ervaring hebben in diagnosestelling, anderzijds heb je monteurs die een zware herstelling kunnen uitvoeren zoals het uitbouwen en reviseren van een motor. Ook is een jonge garde gestart, specifiek voor ‘bus service’.” Jasper stelt wel dat alle monteurs in de werkplaats betrokken worden bij de busactiviteiten en in principe iedereen aan een bus moet kunnen werken. Er is ook voor gezorgd dat meer medewerkers een rijbewijs D hebben. Zo is er altijd iemand aanwezig die kan depanneren, een voertuig kan ophalen of terugbrengen, kan keuren of testrijden. Het onthaal wordt nu continu bemand door twee personen die alle inkomende telefoons en het onthaal aan de balie verzorgen. Tevens zijn twee personen verantwoordelijk voor de werkplaatsadministratie.

Geavanceerd materiaal

Door de investering in nieuw en modern materiaal kan er sneller en efficiënter gewerkt worden: nieuw uitlijningsmateriaal, extra liftpalen om de bussen op te tillen (zo kan er ook een gelede bus gelift worden) en een motorsteun zodat de monteurs een motor efficiënter kunnen in- en uitbouwen. Extra verlichting werd aangebracht en is ook extra voorradig om binnen in de bus op een goede manier te kunnen werken. Ook als het gaat om wisselstukken scoort VTC Brussels hoog met een service-index van 92%. Jasper Boon: “Deze index geeft aan in welke mate een klant onmiddellijk kan geholpen worden qua wisselstukken, het streefpercentage is 90%. Het electronisch planningsysteem laat toe om de planning veel beter onder controle te houden: 60% wordt ingepland en 40% wordt open gelaten om dringende herstellingen te doen zodat de klant te allen tijde sneller kan geholpen worden. Resultaat is een beter beheer van de werkplaats en een snellere en betere kostenraming naar de klant toe. Ook in de vestigingen VTC Duffel en VTC Kampenhout is men gestart met een volledig nieuwe ploeg. De drie vestigingen samen overkoepelen een grote regio, gaande van Mechelen, richting Leuven, Kampenhout, Brussel en een deel van Wallonië.”

‘Opendeur’ bij VTC Brussels

Op woensdag 17 april organiseert VTC Brussels een bushappening met ontbijtbuffet. U wordt  uitgenodigd in de voormiddag (vanaf 7.30 uur) en kunt kennis maken met de VTC-organisatie en -werkplaats. Er zal specifiek worden ingegaan op het onderwerp uitlijning, waarvan ook in de praktijk te zien is wat het voor een bus betekent en hoe u op brandstof kunt besparen door een goede uitlijning.  Vanzelfsprekend zullen er enkele bussen en touringcars ter beschikking staan voor testritten.