Volvo 8900 intercity bus

Egenskaper

Förstklassigt förarutrymme
Förarmiljön är rymlig, effektivt ljudisolerad och har en ergonomi i världsklass med instrument som är lättöverskådliga. Här finns fantastiskt goda möjligheter att justera ratten och förarstolen, och med hjälp av reglagen ställer du enkelt in en körställning som passar just din kropp.

Förarens klimatzon
Med en separat klimatzon är det lättare för föraren att hålla sig pigg, vaken och uppmärksam mot passagerarna. Och för extra hög säkerhet kan du lägga till tillvalet alkolås.

God sikt
Sikten är en avgörande säkerhetsfaktor, och på detta område sätter Volvo 8900 en ny standard. Med stora glasytor, tredelade backspeglar och en backkamera (tillval) kan föraren köra säkert.

Personlig förvaring
Ett rymligt stuvfack för personliga tillhörigheter höjer komforten och säkerheten.

Passagerarstolar
Stolarna är vår originaldesign och ger passagerarna en mycket behaglig resa. Dessutom väger de mindre och bidrar därför till bättre bränsleekonomi. Alla stolar kan utrustas med två- eller trepunktsbälten.

Klimatanläggning
I klimatanläggningen ingår uppvärmning, kylning och ventilation. Anläggningen har luftkonditionering med separata utgångar för varje stolsrad – och en egen zon för föraren.

Passagerarinformation
Passagerarinformationen visas på en inbyggd skärm. Videoövervakning finns som tillval för extra säkerhet.

Bekvämt insteg
Lågt insteg, påstigningsramp och nigningsupphängning gör på- och avstigningen snabb och effektiv. Även för passagerare med barnvagn eller rullstol är det okomplicerat.

Bränslesnåla motorer

Vår D8K-motor för Euro 6 är en av världens bränslesnålaste dieselmotorer för bussar. Den har samma höga verkningsgrad som den tidigare 7-litersmotorn och utnyttjar bränslet till max. Den finns med 280 hk, 320 hk (även för biodiesel) och 350 hk. Och som med alla Volvos motorer kan du se fram emot ett stort vridmoment och enastående köregenskaper.

Volvos karosskoncept
Den unika strukturen och vår patenterade metod för sammanfogning ger en enastående precision i konstruktionen. Det är enkelt att byta delar och sektioner, vilket ger besparingar i fråga om service och reparation. Eftersom vi använder både stål och aluminium blir konstruktionen både starkare och väger mindre. Valet av material håller nere vikten, kostnaderna och miljöpåverkan.

Korrosionsbeständigt aluminium
Aluminium är korrosionsbeständigt, vilket har stor betydelse för bussens förväntade livslängd. Dessutom är aluminium miljövänligt, eftersom det kan återvinnas till 90 procent.

Modulär konstruktion
Flera komponenter har grupperats och många delar fästs på ramen med bultar. Många reparationer kräver alltså inte svetsning. Drifttiden ökar och reparationskostnaderna minskar. Dessutom går det snabbt att byta stötfångarhörnen, sidopanelerna i glasfiberarmerad plast och hjulhusklädseln.

Utökad garanti
Bussens förväntade livslängd har förlängts, vilket Volvo befäster genom att erbjuda utökad garanti för viktiga karossfunktioner, till exempel lackering, korrosion, struktur, golv och dörrar.

Förbättrad reservdelstillgång
Fler gemensamma delar gör att effektiviteten i service och underhåll ökar i hela produktprogrammet. Därtill har dokumentationen och lagerhållningen av kundspecifika reservdelar och spårbarheten i eftermarknadssystemen förbättrats med kundspecifika busspecifikationer.