Studie ukazuje na výhody plně hybridní technologie pro životní prostředí

Nedávná studie provedená univerzitou v Madridu odhalila, že technologie plně hybridních autobusů snižuje emise uhlíku až o třetinu více než technologie "mild" hybridních autobusů. Enrique Alcalá je jedním z odborníků, kteří provedli studii ve spolupráci se společností Volvo Buses.
Enrique Alcalá, Professor, University of Madrid a Volvo Hybrid autobus
Studie porovnávala ""mild" a plně hybridní technologii využívající standardizované jízdní cykly SORT 1 a SORT 2 UITP.

Co bylo cílem studie?

„Od společnosti Volvo Buses jsme pochopili, že z hlediska životního prostředí panují určité nejasnosti ohledně rozdílů mezi technologií plně hybridních a "mild" hybridní technologie u autobusů. Cílem tedy bylo změřit a porovnat emise uhlíku dvou městských hybridních autobusů – jednoho s mild a druhého s plně hybridní technologií – v kontrolovaném prostředí. Abychom toho dosáhli, řídili jsme se standardizovanými jízdními cykly SORT 1 (‚těžké městské‘) a SORT 2 (‚lehké městské‘) Mezinárodní asociace veřejné dopravy (UITP) podle požadavků společnosti Volvo Buses. Posoudili jsme také emise hluku obou vozidel.“

Jak se vám spolupracovalo s Volvo Buses?

„Studii si vyžádala společnost Volvo Buses Španělsko. Ve Španělsku a v Evropě existuje značný počet hybridních autobusů, takže je důležité pochopit rozdíly mezi těmito dvěma technologiemi, zejména pro provozovatele, kteří chtějí snížit svou uhlíkovou stopu. Aby zdůraznili rozdíly, společnost Volvo Buses Španělsko cítila, že je důležité provést důvěryhodnou a nezávislou vědeckou studii, a proto nás oslovila. Aby zůstali nestranní, nebyli zapojeni do skutečného hodnocení.

Jak probíhalo hodnocení?

„Testy UITP probíhaly na tříkilometrové kruhové zkušební dráze. Pro těžký městský autobusový cyklus byla průměrná rychlost 12,1 km/h s 5,8 zastávkami na kilometr. Snadný městský test byl navržen tak, aby reprezentoval trasu městského autobusu s průměrnou rychlostí 18 km/h a průměrem 3,3 zastávky na kilometr. Abychom se vyhnuli studenému startu, oba autobusy odjely dvě kola na trati, než jsme zahájili testy. Emise uhlíku byly měřeny, porovnávány a ověřeny pomocí metodiky UITP pro stanovení spotřeby paliva městských autobusů v rámci standardizovaných testovacích cyklů. Emise hluku jsme měřili pomocí zvukoměru, když kolem projížděly autobusy v souladu s požadavky nařízení Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK OSN).

Celkový výsledek byl naprosto jednoznačný – použití technologie plně hybridních autobusů má za následek výrazně nižší dopad na životní prostředí než technologie "mild" hybridních autobusů.

Jak jste zajistili spravedlivé srovnání "mild" a plně hybridních technologií?

„Použili jsme stejného řidiče, rychlost, zatížení vozidla, způsob jízdy a testovací trasu za stejných klimatických podmínek. Obě vozidla měla také srovnatelné podvozky, pneumatiky a karoserie. Vše se zaznamenávalo, abychom mohli sledovat, co se během testů dělo. Dokonce i personál na palubě autobusů byl vážen, aby bylo zajištěno stejné zatížení! Řidič také mohl na obrazovce neustále vidět způsob jízdy, stejně jako požadovanou a skutečnou rychlost vozidla. Měření zvuku byla prováděna na speciální hlukové trase používané k tomuto účelu, aby byly zajištěny stejné parametry pro obě vozidla. Aby bylo jasno, použité modely autobusů nebyly pro studii relevantní. Cílem bylo porovnat technologie. Proto jsme se co nejvíce vyhýbali identifikaci modelu vozidla.“

Jaké byly výsledky a jaké závěry lze učinit o plně hybridních autobusech?

„Emise uhlíku u "mild" hybridního vozidla byly vyšší v obou cyklech – o 22 % v těžkém městském testu a o 33 % v lehkém městském testu. Emise hluku vozidla s "mild" hybridním pohonem byly také o čtyři decibely vyšší při 77 db než u plně hybridního vozidla při 73 db. Byl to skvělý výsledek pro úplný hybrid, ačkoli výzkumný tým nebyl výsledkem překvapen! Plně hybridní technologie má výkonnější elektrický motor, který dokáže pohánět autobus déle. Dokáže také rekuperovat energii z brzdných manévrů a využít ji k jízdě v čistě elektrickém režimu. Tato kombinace vede ke snížení emisí uhlíku i hluku. Celkový výsledek byl jednoznačný – použití technologie plně hybridních autobusů má za následek výrazně nižší dopad na životní prostředí než technologie "mild" hybridních autobusů.

VÍCE O PROVEDENÉ STUDII

• Vědecký tým

Studii provedl vědecký tým z Francisco Aparicio Izquierdo Automobile Research Institute (INSIA) ve spolupráci s univerzitou v Madridu. Institut spolupracuje s výrobci a dodavateli autobusů a autokarů, aby pomohl zlepšit výkon, bezpečnost a dopad jejich produktů na životní prostředí.

• Testovací dráha
    Testovací dráha, na které byly provedeny zkoušky, je dlouhá přibližně 3 km, má poloměr 477 ma maximální sklon 1,5 %. Jedná se o uzavřenou okružní trať bez provozu.

• Vybavení pro test

HORIBA OBS-2200 pro měření emisí v reálném čase a stanovení spotřeby paliva pomocí uhlíkové bilance. Dewetron 2600 pro měření provozních podmínek motoru, jako jsou otáčky motoru a stupeň zatížení, otáčky kol vozidla, teploty motoru a spotřeba paliva.

• Standardy testu

Mezinárodní asociace veřejné dopravy (UITP) standardizovala jízdní cykly SORT 1 („těžké městské“) a SORT 2 („lehké městské“). Emise hluku byly měřeny v souladu s požadavky nařízení Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (UNECE).