Volvo Bus

belgië

 

Veiligheid voorop

Veiligheid vormt onze leidraad al sinds 1927, toen Volvo werd opgericht. Nu, meer dan 90 jaar later, lopen we nog steeds voorop met een reeks baanbrekende veiligheidsinnovaties die hun weg vinden in de automobielsector. En onze visie is duidelijk: nul ongevallen met producten van de Volvo Group.

Een maatschappelijke verantwoordelijkheid

Veiligheid is voor ons veel meer dan enkel het ontwikkelen van innovatieve veiligheidsoplossingen in onze producten. We hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid en spelen een belangrijke rol bij het veiliger maken van wegverkeer. En we weten dat we een verschil kunnen uitmaken. Volvo Group is een van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van veiligheidsonderzoek voor commerciële voertuigen. Bovendien verleggen we de grenzen voor veiligheidsnormen, doordat we ons aan nog strengere veiligheidseisen houden dan de markt vereist. 

Actieve veiligheidssystemen

Volvo biedt een reeks intelligente functies waarmee chauffeurs veiliger kunnen rijden en ongevallen voorkomen. Ook beschermen ze tegen letsel en schade. Slimme sensoren en geavanceerde software detecteren gebeurtenissen die kunnen leiden tot gevaarlijke situaties en waarschuwen de chauffeur.

Meer over actieve veiligheid

Ingebouwde Volvo-veiligheid

Veiligheid is nu al een hoeksteen bij de eerste fasen van onze productontwikkeling. Rijeigenschappen, wegligging en voorspelbaar gedrag vormen de basis van Volvo’s holistische veiligheidsarchitectuur, die zich richt op onze visie van nul ongelukken.

Geïntegreerde chauffeursinformatie

Met de actieve veiligheidssystemen van Volvo is alle informatie voor de chauffeur geïntegreerd in het instrumentenpaneel, direct vóór de chauffeur. Doordat er niet meerdere externe displays zijn, wordt de chauffeur minder afgeleid zodat hij/zij gefocust kan blijven.

Actieve veiligheidsvoorzieningen

  •  Collision Warning & Emergency Brake
  •  Adaptive Cruise Control
  •  Intelligent Speed Assist
  •  Side Collision Avoidance Support
  •  Front Short Range Assist
  •  Lane Change Support
  •  Lane Keeping Support
  •  Driver Alert Support
  • Tyre Pressure Monitoring System

Veiliger rijden

Veiligheid begint bij de chauffeur. Bij Volvo richten we ons op functies, systemen en services om het rijden veiliger te maken. In aanvulling op veiligheidssystemen aan boord bieden we ook services zoals Zone Management, een geavanceerde geofencing-toepassing en Volvo I-Coaching, dat in realtime feedback geeft aan de chauffeur over zijn of haar prestaties.

Volvo Dynamic Steering

Een technologie die de reactiesnelheid en precisie van het stuur verbetert, waardoor de belasting op de schouders, nek en armen van de chauffeur vermindert. Dit kan bijdragen aan minder ziektedagen en voorkomt dat chauffeurs het bedrijf verlaten.

I-Coaching

Een systeem waarmee u veiliger en zuiniger rijdt . Het systeem geeft direct feedback over rijparameters zoals te hoog toerental, krachtig accelereren, overmatig stationair draaien en te hoge snelheid.

Veiligheidszones

Met actieve zones voor lage snelheid, is het mogelijk om met de bussen altijd binnen de snelheidslimieten te rijden in kwetsbare gebieden zoals scholen, grote bushaltes en binnensteden. Het is gebleken dat dit risico's en ongevallen vermindert.

Driver Alert Support

Het systeem detecteert patronen in stuurbewegingen, en of er een tendens is tot slingeren binnen de rijstrook. Indien er indicaties zijn voor onvoldoende oplettendheid van de chauffeur, wordt een waarschuwing gegeven door een verlicht symbool op het dashboard.

Veiligheid is een van de hoekstenen van ons erfgoed én van onze strategie voor de toekomst. Hiermee komen we steeds dichter bij onze visie op nul ongevallen.

Veiliger verkeer in de stad

In het stadsverkeer komen de gevaren vooral door de drukte. Verschillende categorieën weggebruikers delen dezelfde ruimte op de weg: voetgangers, fietsers, e-scooters, auto's, trucks en bussen. Met name bij bushaltes en terminals heeft de buschauffeur te maken met uiterst complexe situaties. Dit is waarom Volvo continu functies en services ontwikkelt voor ondersteuning van de chauffeur en bescherming van andere weggebruikers.

AVAS: een akoestisch voertuigwaarschuwingssysteem

Elektrische bussen zijn erg stil en dat is over het algemeen erg prettig. Maar in sommige situaties, zoals bij een bushalte, hoor je de bus misschien niet aankomen. De oplossing is AVAS, Acoustic Vehicle Alerting System, een kunstmatig geluid dat is ontworpen om de directe omgeving te waarschuwen.

Actieve bescherming van kwetsbare weggebruikers

Volvo’s actieve veiligheidsfuncties omvatten verschillende ondersteuningssystemen waardoor de chauffeur veilig met het voertuig kan rijden. Slimme sensoren detecteren de aanwezigheid en bewegingen van weggebruikers buiten de bus, en waarschuwen de chauffeur voor dreigende gevaren. Informatie en waarschuwingen worden rechtstreeks gepresenteerd op het instrumentenpaneel, in het blikveld van de chauffeur.

Uitstekende beveiligingssystemen

We zijn ons er terdege van bewust dat onze bussen niet alle ongevallen kunnen voorkomen, hoe veilig ze ook zijn. Ongelukken kunnen echter gebeuren door menselijke fouten en de omgeving waarin onze bussen worden gebruikt. In geval van een ongeluk is het onze taak de gevolgen voor chauffeurs, passagiers en andere weggebruikers tot een minimum te beperken. Hier volgen drie beveiligingssystemen die het risico op ernstig letsel bij aanrijdingen met personenauto's aanzienlijk verminderen. 

Front Impact Protection (FIP)

Bij een kop-staartbotsing verhoogt de verstevigde voorkant de bescherming van de chauffeur en reisleider.

Knee Impact Protection (KIP)

Als de bestuurder geen veiligheidsgordel draagt of wanneer de voorzijde krachtig naar binnen wordt gedrukt, absorbeert deze functie de botsingsenergie om de knieën en dijbenen van de chauffeur te beschermen. 

Frontale onderrijbeveiliging

De FUPS bestaat uit een stalen balk achter de voorbumper van de bus. Deze voorkomt dat een tegemoetkomende auto bij een frontale aanrijding onder de bus vast komt te zitten.

Elektrische veiligheid in de werkplaats en in de remise

Elektrisch openbaar vervoer betekent ook nieuwe vereisten aan onderhoud en service. De aanwezigheid van componenten met een hoog voltage vraagt om nieuwe routines en voorzorgsmaatregelen. Elke elektrische bus van Volvo wordt ontworpen voor veilige service- en onderhoudswerkzaamheden. Onze elektrische aandrijflijnen zijn uitgerust met actieve beschermingssystemen om blootstelling aan componenten met een gevaarlijk hoog voltage te voorkomen. Alle onderdelen worden duidelijk gemarkeerd, werkprocedures zijn volledig gedocumenteerd en we bieden speciale training en informatie voor werkplaatstechnici.  

Cyberbeveiliging

Volvo Group doet uitvoerig onderzoek naar digitale beveiligingsfuncties voor voertuigen. We ontwikkelen onze services om alleen de gegevens te verzamelen die we nodig hebben voor elk afzonderlijk geval, op een manier die blootstelling en risico's vermindert. De gegevens worden met speciale algoritmes gecompileerd tot bruikbare informatie, buiten het voertuig.

Beveiliging aan boord met meerdere lagen 

De gegevensstroom in een bus van Volvo wordt op meerdere niveaus in de architectuur beveiligd. Zelfs met directe fysieke toegang tot het voertuig is het uiterst lastig voor derden om de controle te krijgen over de voertuigsystemen die gegevens bevatten. 

Bewustwording omtrent veiligheid

Het merendeel van cyberbeveiligingsincidenten is te wijten aan menselijke factoren. Daarom geeft Volvo vaak cursussen over veiligheidsbewustzijn voor werknemers, in aanvulling op technische oplossingen voor beveiliging.

Wilt u meer weten?

Wilt u verder praten? Vul dan ons contactformulier in zodat we contact met u kunnen opnemen.

Privacybeleid *

Als u dit formulier instuurt en daarbij het selectievakje voor het privacybeleid aanvinkt, geeft u Volvo Group toestemming uw persoonlijke gegevens op te slaan en te gebruiken voor doeleinden die verband houden met uw vraag.

Kennisgeving over privacy en andere informatie

Mandatory

Wilt u meer weten?

Wilt u verder praten? Vul dan ons contactformulier in zodat we contact met u kunnen opnemen.

Privacybeleid *

Als u dit formulier instuurt en daarbij het selectievakje voor het privacybeleid aanvinkt, geeft u Volvo Group toestemming uw persoonlijke gegevens op te slaan en te gebruiken voor doeleinden die verband houden met uw vraag.

Kennisgeving over privacy en andere informatie

Mandatory