Volvo Bus

belgië

 

Zelfrijdende bussen

De visie van zelfrijdende bussen

De eerste stap naar zelfrijdende bussen is de introductie van geautomatiseerde functies zoals ondersteuningssystemen voor de chauffeur, veiligheidsvoorzieningen en het opladen van de accu. Volvo voert in gecontroleerde omgevingen al met succes volledige praktijktesten uit met zelfrijdende systemen. Hoewel de technologie voor zelfrijdende bussen er al is, zijn er nog vele andere aspecten waarmee rekening moet worden gehouden, aangezien kunstmatige intelligentie de besturing en besluitvorming van voertuigen overneemt. Wanneer de wereld er klaar voor is, is Volvo dat ook.

Uniek onderzoek toont aan dat passagiers positief zijn over zelfrijdende bussen

Volvo Bus heeft, samen met Västtrafik en Chalmers University of Technology, onderzocht hoe passagiers aankijken tegen het reizen op een zelfrijdende bus en welke rol ze zien voor zelfrijdende oplossingen in het woon-werkverkeer in de toekomst. Het onderzoek is het eerste dat werd uitgevoerd met een 12-meter bus voor stadsverkeer.

“Wie durft mee te rijden op een zelfrijdende bus?”

Spannend, veilig en comfortabel. Dit is hoe passagiers het forenzen op een zelfrijdende bus beschrijven. Hun feedback levert belangrijke inzichten op het transportsysteem van de toekomst. 

Test van autonoom chauffeursondersteuningssysteem

Bij Volvo Bus testen we het chauffeurondersteuningssysteem van de toekomst. In samenwerking met The Chalmers University of Technology hebben we de reacties van buschauffeurs op een zelfrijdend chauffeurondersteuningssysteem onderzocht, om uit te zoeken wat er bij het onderzoek kwam kijken, hoe het werd uitgevoerd en wat de resultaten waren.

Hoe ervaren chauffeurs autonoom aankoppelen?

Als onderdeel van ons onderzoek in samenwerking met Chalmers University of Technology, vroegen we onze chauffeurs uit te leggen hoe ze stonden tegenover het werken naast een autonoom chauffeurondersteuningssysteem, en welke voordelen ze erin zagen, met inbegrip van verbeterde veiligheid, passagierscomfort en een betere werkomgeving.

Praktijktest op de weg met zelfrijdende, elektrische bus in Singapore

In Singapore voerden Volvo Bus en de Nanyang Technological University een praktijktest uit met 's werelds eerste zelfrijdende elektrische bus op ware grootte. De Volvo 7900 Electric-bus is uitgerust met tal van sensoren en navigatieregelingen die worden beheerd door een omvangrijk AI-systeem (kunstmatige intelligentie) dat onderdeel uitmaakt van het Volvo Autonomous Research Platform. Het project is een samenwerkingsverband met de Land Transport Authority (LTA), en bedoeld voor het ontwikkelen en uitvoeren van autobustests op vaste routes en lijndiensten.

Automatisering in busremises

Autonoom rijden in remises zal een van de eerste commercieel beschikbare automatiseringstoepassingen zijn. De bussen rijden tussen wasstraat, opladen en parkeren vrijwel zonder menselijke tussenkomst en met perfecte precisie. Volvo en transporteur Keolis lieten de mogelijkheden zien op een praktijkevenement in Zweden, waar een Volvo 7900 Electric automatisch door de locatie reed.

Routekaart naar zelfrijdende bussen

Zelfrijdende bussen in het dagelijkse verkeer zijn nog toekomstmuziek, maar Volvo is er meer dan klaar voor zodra vervoer zonder chauffeur wordt toegestaan. We lopen voorop, voeren we onze eigen onderzoeken uit en werken samen met universiteiten.

Geautomatiseerde chauffeursondersteuningssystemen

Momenteel zijn er verschillende geautomatiseerde functies die de chauffeur helpen veiliger en met minder afleiding te rijden. Rijstrookassistentie en botswaarschuwing zijn essentiële voorzieningen. Deze systemen zullen verder worden ontwikkeld en nog geschikter worden, maar ze vereisen nog steeds interactie door en acties van een chauffeur.

Zelfrijdende bussen in besloten gebieden

De huidige sensortechnologie maakt gecontroleerd en nauwkeurig rijden zonder chauffeur mogelijk. Met verbonden functies kunnen zelfrijdende voertuigen ook met elkaar communiceren volgens vooraf gedefinieerde algoritmen. In besloten ruimtes zoals remises of laadstations zijn alle relevante parameters bekend en kunnen de bussen veilig rijden zonder menselijke interventie.

Zelfrijdende bussen in het verkeer

Voor autonoom rijden is de stap van afgesloten ruimtes naar alledaags stadsverkeer enorm, en om die afstand te overbruggen is zorgvuldige implementatie vereist. Een waarschijnlijke eerste toepassing is Bus Rapid Transit, waarbij de bussen speciale rijbanen hebben die vrij zijn van andere weggebruikers. Omdat de geautomatiseerde systemen met minder parameters rekening hoeven te houden, wordt BRT een belangrijke, daadwerkelijke validatie-omgeving voor zelfrijdende systemen.

Mijlpaal met technologieën voor zelfrijdende bussen

Autonoom rijden vereist verschillende soorten technologieën. Slimme algoritmen, betrouwbare sensoren, supersnelle datacommunicatie en storingsvrije mechanische subsystemen zijn slechts enkele voorbeelden. Volvo ontwikkelt en implementeert continu functies en voorzieningen die deel gaan uitmaken van toekomstige systemen voor autonoom rijden.

Het onderzoeksplatform van Volvo naar autonoom rijden

Het Volvo Autonomous Research Platform is een softwarecluster dat gegevens van een navigatiesysteem en meerdere sensoren verwerkt. Dit omvat lichtdetectie- en afstandssensoren (LIDARS), stereovisiecamera's die beelden in 3D vastleggen en een geavanceerd, uiterst nauwkeurig en wereldwijd satellietnavigatiesysteem dat ook gebruikmaakt van realtime kinematica.

Kwetsbare weggebruikers beschermen

Stadsbussen delen de weg met auto's, trucks en andere bussen, maar ook met voetgangers, fietsers en e-scooters, die willekeurig rondom de bus bewegen. Daarom blijven we slimme sensoren ontwikkelen die de omgeving kunnen scannen, zowel bij daglicht als in totale duisternis. Dit resulteert in veiligheidsfuncties die mogelijke gevaren detecteren en de chauffeur assisteren om ongelukken te voorkomen.

Volvo Dynamic Steering

Volvo Dynamic Steering, VDS, is in feite een geavanceerde vorm van stuurbekrachtiging die is ontworpen om het gemak, comfort en de precisie van het rijden te verbeteren. Maar het is ook een elektromechanische component die de bus kan besturen wanneer deze wordt voorzien van gegevens uit een autonoom rijsysteem. De kerncomponenten van VDS zijn onder meer een elektromotor, een hydraulische stuurinrichting, een regeleenheid en een reeks sensoren.

Gerelateerd nieuws en verhalen

Wilt u meer weten?


Stuur ons een vraag

Wilt u verder praten? Vul dan ons contactformulier in zodat we contact met u kunnen opnemen.

Privacybeleid *

Als u dit formulier instuurt en daarbij het selectievakje voor het privacybeleid aanvinkt, geeft u Volvo Group toestemming uw persoonlijke gegevens op te slaan en te gebruiken voor doeleinden die verband houden met uw vraag.

Kennisgeving over privacy en andere informatie

Contact met Volvo

Zoek een Volvo-verkoper die alles in het werk stelt om u te ondersteunen, zodat u uw dagelijkse taken zo efficiënt en winstgevend mogelijk kunt uitvoeren.

Plaatselijke verkoopcontacten

Een servicecentrum zoeken

Volvo heeft een van de meest uitgebreide servicenetwerken van de sector, met meer dan 1500 servicecentra over de hele wereld.

Onze servicecentra