Volvo Bus

belgië

Tide neemt volledige controle over zijn bussen met Volvo Connect

Voor Tide Buss zijn online services een natuurlijk onderdeel van de dagelijkse activiteiten in Tromsø, Noorwegen. Met Volvo Connect krijgt Tide snel en eenvoudig een volledig overzicht over al zijn bussen. Het is ook een belangrijk hulpmiddel om ongeplande stops te vermijden, brandstofverbruik te verminderen, de werkomgeving van de chauffeurs te verbeteren en passagiers veilige en comfortabele reizen te bieden.
Tide neemt volledige controle over zijn bussen met Volvo Connect

De parkeerplaats van het depot van Tide in het centrum van Tromsø is bijna leeg. Het is ochtendspits en bijna alle 173 bussen van Tide zijn in gebruik. De dagtaak van John Alfredsen is net begonnen. Als technisch leider overziet hij het hele wagenpark en is hij verantwoordelijk voor het tijdig bedrijfsklaar maken van de bussen.

"Mijn werk is erg reactief en er gebeuren voortdurend dingen. Je moet flexibel zijn en bereid zijn om snel je focus te switchen. Dat is ook het mooie van deze baan, je weet nooit hoe de dag zal verlopen", zegt hij.

Tromsø heeft ongeveer 75.000 inwoners en ligt aan de noordkust van Noorwegen, ongeveer 500 kilometer ten noorden van de poolcirkel. De winters zijn lang en temperaturen kunnen snel veranderen. Het landschap is heuvelachtig en vele wegen in de regio zijn smal en bochtig.

John Alfredsen, technisch leider, Tide Buss, Tromsø

"De condities zijn best zwaar en het is belangrijk dat we de bussen controleren en ervoor zorgen dat de nodige controles en het onderhoud tijdig worden uitgevoerd", zegt John Alfredsen.

Om hem daarbij te helpen gebruikt hij Volvo Connect, een wagenparkbeheersysteem dat Tide toegang geeft tot alle connected services die door Volvo Buses worden aangeboden. Op een groot scherm volgt John Alfredsen alle bussen in realtime en ziet hij de gereden kilometers, brandstofverbruik, brandstofniveau en voertuigstatus. Als er een foutcode wordt weergegeven, beoordeelt hij welke maatregelen nodig zijn.

"Als het nodig is bellen we de chauffeur om hem te informeren en advies te geven. En bij twijfel neem ik contact op met de Volvo-werkplaats. Omdat ze in Volvo Connect hetzelfde beeld zien als wij, kunnen we samen bespreken wat prioriteit moet krijgen en welke voertuigen in de werkplaats moeten worden ingepland. Het is een zeer effectief hulpmiddel om noodsituaties het hoofd te bieden en stilstanden op de buslijnen te vermijden", zegt hij.

Tide Buss exploiteert de bussen in Tromsø, Noorwegen. De vloot bestaat uit 173 Volvo-bussen.

Gedetailleerde rapporten verbeteren de bedrijfsvoering

Volvo Connect biedt Tide ook rapporten over brandstofverbruik, rijgedrag, stationair draaien, snelheid en kilometerstand, op dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse basis. Voor Tide zijn deze rapporten een belangrijk middel om hun doel te bereiken - en ze de inwoners van Tromsø een soepel, comfortabel en milieuvriendelijk openbaar vervoer te bieden.

Volvo Connect betekent dat we op een snelle en efficiënte manier volledige controle hebben over al onze voertuigen.

"Volvo Connect betekent dat we op een snelle en efficiënte manier volledige controle hebben over al onze voertuigen. De gegevens die via de gedetailleerde rapporten beschikbaar zijn, helpen ons bij het analyseren en verbeteren van onze activiteiten", zegt John Alfredsen.

Tide Buss heeft is sterk gericht op zorg voor het milieu en het verminderen van het brandstofverbruik is hier een cruciaal onderdeel van. Een factor die reeds een grote impact heeft aangetoond, zijn de inspanningen om onnodig stationair draaien te beperken. In Volvo Connect kan Tide snel en eenvoudig identificeren welke voertuigen afwijken van de norm.

"Als we zien dat een bus stilstaat, nemen we contact op met de chauffeur en we vragen waarom. Dit heeft zeer goede resultaten opgeleverd op het gebied van brandstofverbruik. Elke procent vermindering is goed voor het milieu. Gezien de hoge brandstofprijzen die we nu hebben, maakt het ook een groot verschil voor onze kosten. Het is ook belangrijk voor onze reputatie als bedrijf, we mogen geen bussen onnodig stationair laten draaien", zegt John.

In Volvo Connect kan Tide volgen hoe chauffeurs presteren en of ze een chauffeurtraining nodig hebben.

"We gebruiken rapporten die ons laten zien hoe de voertuigen worden bestuurd. Wanneer we zien dat een voertuig ongewoon sterke acceleraties en vertragingen heeft, nemen we contact op met de supervisor en zorgen we dat de chauffeur coaching krijgt", zegt John.

Tide Buss is de op één na grootste exploitant van Noorwegen en exploiteert sinds 2019 het openbaar vervoer in de regio Tromsø. De vloot bestaat uit 167 Volvo 8900's op alle buslijnen, zowel in het centrum van Tromsø als in de regio. Morten Ellingsen, technisch manager bij Tide Buss in Noorwegen, was betrokken bij de inkoop.

"Voor ons was het belangrijk om een product te kopen dat voldoet aan onze hoge eisen op het gebied van kwaliteit, milieu, comfort en veiligheid. Volvo Connect en de mogelijkheden die het biedt om onze bussen te monitoren en Safety Zones te introduceren heeft er ook toe bijgedragen dat we voor Volvo Bus hebben gekozen", zegt hij.

Morten Ellingsen, technisch manager, Tide Buss, Noorwegen

Minder ongevallen met Safety Zones

Tide Buss was de eerste in Noorwegen die Volvo's unieke veiligheidssysteem, Safety Zones, voor zijn bussen toepaste, en vandaag heeft het in totaal 28 van dergelijke zones in de regio. Met behulp van geofencing-technologie wordt de snelheid van de bus automatisch beperkt wanneer deze een Safety Zone binnenrijdt. De meeste zones bevinden zich bij scholen en kleuterklassen, maar ook in het drukke stadscentrum en in sommige woonwijken.

"Zodra we een bericht krijgen van bewoners of passagiers dat bussen te snel door een bepaald gebied rijden, voegen we een nieuwe zone toe. Naast het verhogen van de veiligheid, maken de Safety Zones het de chauffeurs makkelijker. In plaats van de snelheidsmeter in de gaten te houden, kunnen ze zich concentreren op wat er om hen heen gebeurt. Safety Zones hebben er ook toe bijgedragen dat ons bedrijf een positiever imago kreeg", zegt Morten Ellingsen.

Tide Buss heeft zelfs zo'n zone ingesteld op het depot, met een snelheidslimiet van 14 km/u. Op bepaalde momenten van de dag is de parkeerplaats druk en door de snelheid te beperken, zijn het aantal ongevallen en de kosten voor plaatschade aanzienlijk verminderd.

Volvo Connect en de mogelijkheden die het biedt, hebben ertoe bijgedragen dat we voor Volvo Bus hebben gekozen.

"Sinds we hier op het depot een Safety Zone hebben ingevoerd, hebben we geen grote aanrijdingen meer gehad tussen voertuigen. Dit is ook belangrijk voor de veiligheid van iedereen die op het depot werkt en zich tussen de bussen verplaatst", zegt John Alfredsen.

 

Dialoogvenster over nieuwe functies sluiten

Volvo Connect wordt voortdurend verbeterd en er worden voortdurend nieuwe diensten en functies toegevoegd. Tide Buss overlegt regelmatig met Volvo Bus over zijn behoeften en over hoe de grote hoeveelheid gegevens die door de connected services worden gegenereerd, het beste kunnen worden gebruikt.

"Tegenwoordig gebruiken we vrijwel alle diensten die beschikbaar zijn en op veel verschillende niveaus. Wanneer we een verzoek aangeven voor een nieuwe functie, kijkt Volvo naar de mogelijkheden om deze toe te voegen. Zonder Volvo Connect hadden we meer middelen nodig gehad om hetzelfde overzicht te krijgen", zegt John Alfredsen.

Over Tide Buss, Tromsø

Geschiedenis: Tide Buss exploiteert sinds 2019 busdiensten in Tromsø en omgeving namens Troms Fylkestrafikk.
Bussen:
De vloot omvat 167 Volvo 8900 bussen, die zowel stads- als regionale diensten aanbieden. Het bedrijf heeft ook zes Volvo 9700's die worden gebruikt voor commercieel busverkeer. Tide vervoert In Tromsø ongeveer 11 miljoen passagiers per jaar en de bussen leggen in totaal 7,5 miljoen kilometer af.
Over:
Tide Buss is de op een na grootste busmaatschappij van Noorwegen en een van de grootste in Denemarken. Het biedt duurzame mobiliteitsoplossingen en heeft een grote rol bij de implementatie van nieuwe en milieuvriendelijkere technologieën in de industrie. Het bedrijf heeft meer dan 4900 medewerkers en 2100 bussen, waarvan een toenemend aantal elektrisch is. Dagelijks worden er in totaal 17.000 busreizen gemaakt met Tide Bus.

Over Volvo Connect

Volvo Connect is een wagenparkbeheersysteem en portal voor alle services van Volvo Bus. Hier vindt u alles, van connected services tot documentatie en werkplaatsdiensten. De exploitant kan ook nauwkeurige follow-ups krijgen over de voertuigprestaties, onderhoudsplanning en acties die de productiviteit helpen verhogen.

Gerelateerd nieuws